publicaties

Alle publicaties op een rijtje. Mijn debuutroman Regenboogdruppels stamt uit 2017. Verder heb ik een verhalenbundel onder eigen beheer uitgegeven (2019): Het einde in veertien stappen. Zwart versje is een e-book uit 2022, van HIP Publishing. Veel korte verhalen zijn in bundels verschenen naar aanleiding van schrijfwedstrijden.

VAKANTIEVERHALEN SCHRIJFWEDSTRIJD (2022), verhaal HOTEL VERSCHRIKKELIJK
Voorleesverhaal voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Online geplaatst op de website van ProPublishing: https://propublishing.nl/verhalen/2022/06/debora-degreef/hotel-verschrikkelijk/


ZWART VERSJE (2022)
E-book, uitgegeven door HIP Publishing. ISBN: 9789493266759. Maart 2022.


EEN GEDROOMD VERLEDEN (2021), verhaal DE JABLOCHKOFF-KAARS
Verhalenbundel, uitgegeven door Stichting Nostalgisch Erfgoed. ISBN: 9789088580277. Maart 2021.


MISSIE LIJN 52 (2021), verhaal AYSE EN SEMIHA
Verhalenbundel, uitgegeven door 18.02 Publishing. ISBN: 9789082789331. Februari 2021.


RAADSELIGE ROOS 2020 (2021), verhaal HET KOMT WEL GOED
Poëzie-en prozabundel, uitgegeven door Literair Café Venray. De beste 8 verhalen zijn gebundeld als proza. Januari 2021.


CORONAKERST (2020), verhaal UIT DE HAND GELOPEN
Verhalenbundel, uitgegeven door Quarantaine. Het thema is kerst in coronatijd. December 2020.


DE RODE KOFFER (2020), verhaal DE CIRKEL IS ROND
Verhalenbundel, uitgegeven door Schrijverspunt. ISBN: 9789462664562. De bundel heeft als thema rode koffer. Oktober 2020.


DE BESTE VERHALEN ZOMERSCHRIJFWEDSTRIJD (2020), verhaal TIJD DOET ZOVEEL
Verhalenbundel in PDF-vorm, uitgegeven door bibliotheek Veluwezoom & De Schrijfjuffers.


LITERATUURPRIJS SCHIERMONNIKOOG (2020), verhaal EILANDER
Verhalenbundel, uitgegeven door Kolstein Lifestyle & Boeken. ISBN: 9789080401. De bundel heeft als thema eiland. Mijn verhaal was genomineerd voor de shortlist (beste 5). De verhalenbundel is te bestellen via www.schiermonnikoogshop.nl.


DE STORM VAN 2020 (2020), verhaal BEVALLINGSVERBOD
Verhalenbundel, uitgegeven door Godijn Publishing. De bundel heeft Vlieland als thema, met de storm die daar raasde. De verhalenbundel is o.a. te bestellen bij: Bol.com.


HET EINDE IN VEERTIEN STAPPEN (2019)
Verhalenbundel, uitgegeven onder eigen beheer. ISBN: 9789090319940. De bundel heeft als thema de dood. Elk verhaal geeft er een andere draai aan. Dramatisch of lachwekkend, maar altijd een tikkeltje absurd. De verhalenbundel is o.a. te bestellen bij: Boekenbestellen.nl


REGENBOOGDRUPPELS (2017)
Debuutroman uitgeverij U2Pi BV. ISBN: 9789087596545. 
Rosalie heeft na de moeizame scheiding zin in haar nieuwe leven in Amsterdam. Ze gaat met de verkeerde man mee naar huis en beleeft een horror wanneer hij haar verkracht en tegen haar wil vasthoudt. Na een miraculeuze bevrijding volgt het langzame proces van verwerking waarbij snel duidelijk wordt dat ook haar stukgelopen huwelijk nog dwarsligt.
Joris is een verwarde man die aan waanbeelden lijdt en onder toezicht staat van zijn oudere broer. Wanneer Joris na een supermarktbezoek zijn huis niet meer terug kan vinden, wordt hij opgenomen door een zwerver die hem belooft thuis te brengen. Joris wordt het bestaansleven van zwervers ingezogen, terwijl zijn situatie verergert door gebrek aan medicijnen.
Twee losse verhalen van twee verschillende mensen die elkaar niet kennen. Hun levens raken verstrikt, met fatalistische afloop.
Te bestellen bij Bol.com.


WIE WIJ WORDEN: TOEKOMSTBEELDEN VAN MENSEN IN 2050 (2016), verhaal SCANTHEM
Verhalenbundel uitgeverij Stichting Toekomstbeeld der Techniek. ISBN: 9789491397141.
ScanThem
Lisa gaat tegenover een mollige dame zitten en start met haar duim de ScanThem app op. Het scannen van de mensen in de trein moet onopvallend gebeuren, omdat ScanThem inmiddels op de lijst met sociaal onwenselijke apps staat. De app schraapt van elke persoon in de straal van tien meter de gegevens bij elkaar van internet en combineert deze in een profiel dat voor iedereen te lezen is die de app gebruikt.
Gratis te downloaden via STT: http://stt.nl/publicatie/.


HET CADEAU (2016), verhaal DE SCHOENENDOOS
Verhalenbundel uitgeverij Schrijverspunt. ISBN: 9789462662117.
Te bestellen via lezerspunt: http://www.lezerspunt.nl/verhalen/het-cadeau-diverse-auteurs.


NAAKTE LUNCH (2016), verhaal DE NAAKTLOPER
Literatuur- en kunsttijdschrift, themanummer Lauran van Oers (april 2016).
De naaktloper
Ze noemden haar de naaktloper. Ik hoorde van haar bestaan toen ik twaalf jaar oud was en mijn ronde langs de deuren deed met reclamefolders. Het was een grijze man met een flinke baard die, hangend op een schoffel in zijn voortuin, stond te praten met zijn buurvrouw. De grijze man had niet alleen háár aandacht gewekt toen hij het zei, ook mijn oren waren gespitst: ‘Ze is een naaktloper.’
Te bestellen via http://www.naaktelunch.nl.


SCHADUWKANT (2015), verhaal TEKSTBALLONNEN
Verhalenbundel uitgeverij LetterRijn. ISBN: 9789491875229.
Tekstballonnen
Zijn blik vestigt zich op de naakte dame in de ijzeren bak. Op haar tenen, alsof ze al weet wat er komen gaat, en vastberaden om elk contact met de grond te vermijden. Misschien weet ze het ook wel, want de hele loods ademt die geur uit. De geur van een nieuwbouwwoning, het aroma van beton. Ze probeert op hem in te praten; net als de anderen. Het heeft geen zin, maar dat vertelt hij haar niet. Ze heeft haar kansen gehad. Ze was zo stellig en zo snel met haar antwoord toen hij vroeg of ze een lift wilde. Die pijn wil hij niet meer, daar moet hij vanaf. Ze moeten ervoor boeten, allemaal.
Te bestellen bij www.bol.com.


TIJDSCHRIFT VAMP EN HELD VALENTIJNSSPECIAL, verhaal VALENTIJNSDAG, DE DAG DAT ALLES BEGON
Online tijdschrift dat inmiddels helaas gestopt is.


RAADSELIGE ROOS (2014), verhaal ZE HEEFT WEER HAAR SCHARNIERMOMENT 
Verhalenbundel uitgeverij Literair Café Venray. ISBN: 9789079339099.
Ze heeft weer haar scharniermoment
Ze controleert het lijstje nogmaals. Voor elke regel staat een vinkje of een krul. Goed, ze heeft blijkbaar aan alles gedacht. Nu is de tijd gekomen om op te stappen. Al buigend door haar knieën probeert ze de koffer te sluiten. Ze voelt de spieren in haar bovenbenen aantrekken en gooit haar gewicht in de strijd. De scharnieren van de koffer weigeren om mee te werken.
Abrupt staat ze op van de koffer en denkt ze na over het woord scharnieren. Bestaat dat wel? Heet dat echt zo? Ze zou het woord zelf verzonnen kunnen hebben, maar het kwam iets te gemakkelijk in haar op om een verzinsel te zijn, toch?
Te bestellen via raadseligeroos@literaircafevenray.nl.


HET GEBAAR DAT MIJN LEVEN VERANDERDE (2014), verhaal HAAR NAAM WAS PIROUETTE Verhalenbundel uitgeverij Godijn Publishing. ISBN: 9789492115010.
Haar naam was Pirouette
Pirouette heette ze. Ik weet nog steeds niet of ze de naam zelf verzonnen had, of dat ze echt zo heette, maar zo stelde ze zich aan me voor. Haar warme ogen sprankelden toen ze haar naam zei. Een naam die ik niet kon horen en die ik ook niet kon aflezen van haar volle lippen, maar ik ben dan ook nooit een ster geweest in liplezen.
Toen ik haar kenbaar maakte dat ik niet kon horen, was ze even geschokt, maar herstelde ze zich net zo snel weer door haar mobiel tevoorschijn te toveren uit de achterbroekzak van haar strakke jeans en haar naam, getypt in grote letters, aan me te tonen.
“Ik ben doof, maar niet blind,” typte ik op mijn eigen mobiel en het ijs was gebroken. Dat was het begin van een innige vriendschap.
Te bestellen bij www.bol.com.


TIJDSCHRIFT ROMANTIEK (2014), verhaal HET LEVEN IN DE ELZAS 
Online tijdschrift, jaargang 2, herfst  2014. Uitgeverij Joy Books.
Het leven in de Elzas
Mijn leven begon rond 1880. Ik kan u geen exacte geboortedatum geven, want er is nog altijd geen overeenstemming in de bouwsector (over)wat die datum zou moeten zijn: de datum van oplevering aan de eigenaren? Of de datum dat de laatste spijker in het pand is geslagen? Over mijn geboorte kan ik u helaas niet al teveel vertellen. Ik weet alleen dat het pand waarop mijn fundering gedeeltelijk gebaseerd is, een vierkant en solide gebouw was en veracht werd door de middenstand omdat de paard-en-wagens er vaak tegen vastliepen. De één zijn dood is de ander zijn brood. Zijn ongewenstheid werd mijn redding. Ik werd ‘Le Pavillon Bleu’ gedoopt.
Maar omdat ik kleiner werd dan mijn oudere broers om me heen, had de mensheid bedacht dat ik mooier en opvallender mocht worden. Aantrekkelijk. Niet alleen qua vorm, maar ook qua versiering. Ik ben nog steeds apetrots op die glazuurstenen op mijn gevel. Zeer exquise en van ver gehaald. Niemand kan me dus voor een provinciaaltje uitmaken.
Lees het hele verhaal in het tijdschrift van issuu.com.


ZOMER COLUMNS 2014, verhaal STIEKEME DRUGS IN BANGKOK
Verhalenbundel uitgeverij Ecmyk.
Stiekeme drugs in Bangkok
Leo stormt de kamer binnen zoals alleen hij dat kan: onbesuisd en onbeheerst, met een hoop kabaal en wilde armgebaren, maar met een compleet ontspannen uitdrukking op zijn gezicht.
“Vet! Ik heb een optreden voor ons geregeld in Bangkok!” Hij spiekt op een papiertje dat hij in zijn hand geklemd heeft en zegt moeizaam: “Bukruk.” Eindelijk staat hij stil en kijkt hij ons afwachtend aan. “Iemand ooit van gehoord, het Bukruk festival?” We kijken elkaar schaapachtig aan, de muziekopnames lopen op de achtergrond gewoon rustig door. Het ziet er even, voor een tiental seconden, uit alsof er een bom is geëxplodeerd en de verbaasde omstanders die het overleefd hebben de schade opnemen.
“Nee dus, ik ook niet, maar maakt niet uit. Het is toch fantastisch om naar Thailand af te reizen? Wat een kans man!


TIJDSCHRIFT J/M VOOR OUDERS (2014), verhaal SMOKKELEN
Tijdschrift 18e jaargang, juli/augustus 2014.
Smokkelen
In mijn naïviteit had ik er niet bij stil gestaan dat een grote kei in mijn koffer zou opvallen. En dat ik gesommeerd zou worden om de koffer te openen, onder het toeziend oog van een strenge, Turkse beveiligingscontroleur. Ik baalde ervan dat ik me al verdacht had weten te maken door nog geen vijf minuten daarvoor zenuwachtig in mijn koffer te graaien. Op zoek naar een onschuldig flesje water, maar dat konden zij niet weten. Toen een grote kei in de lucht werd gehouden en deze van alle kanten werd bekeken, besloop me een naar voorgevoel.  Het was namelijk niet zomaar een steen, het was een exemplaar met een fossiel erop.
“It’s forbidden!” sprak de Turkse controleur me meteen streng toe. Ik had vaker fossielen meegenomen, vanuit Griekenland en Spanje, maar het waren altijd kleine, onopvallender stenen. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan. Mijn paspoort werd na wat commanderend geblaf van haar kant ingenomen en er werd driftig getikt achter een computer. Ik werd gescand, ongetwijfeld, op een strafblad.
Lees het waargebeurde verhaal verder in het tijdschrift, dat na te bestellen is via www.jmouders.nl.


ZONDEN VAN EEN MINNARES (2014), verhaal DE ENGEL GABRIËL 
Verhalenbundel uitgeverij Scelta Publishing. ISBN: 9789491884047.
De engel Gabriël
De restaurantontmoeting
“Sorry schatje, ik kom rechtstreeks van mijn werk, ik moet heel even bellen naar Cynthia. Vind je het heel erg?” Hij wacht haar antwoord niet eens af, maar staart meteen gebiologeerd naar het schermpje van zijn telefoon terwijl hij de noodzakelijke toetsen indrukt om contact te kunnen leggen met zijn vrouw.
Christel probeert haar ergernis te verbergen door van haar, alweer derde, glas wijn te drinken. Ze voelt dat de alcohol zich niet goed laat combineren met de pillen, maar probeert niet te denken aan het misselijke gevoel en het gebonk in haar hoofd. Deze avond is het begin van een nieuw leven, niets kan haar humeur verpesten.
“Gek, ze neemt niet op,” hoort ze Rob mompelen, “Cynthia neemt altijd de telefoon op.” Ze kan een sluwe glimlach niet onderdrukken. “Mijn schuld,” zegt ze op een kalme toon. Een iets te kalme toon, want hij legt zijn mobiel op tafel, terwijl zijn ogen haar achterdochtig onderzoeken. “Hoe bedoel je, jouw schuld?”
Te bestellen bij www.bol.com.


ZOMERSCHOENEN (2013), verhaal DE TOMMY BOYS
Verhalenbundel eBookuitgeverij Stichting ODINS.
De Tommy boys
Ik ben blij dat ik eindelijk adem kan halen, na dik een half jaar in de muffe, donkere kast te hebben gestaan. Ze is me blijkbaar toch nog niet beu, want ze schuift haar smalle voeten onder mijn riempjes en bindt ze vast. Ik kan bijna niet wachten om naar buiten te gaan, om weer de harde stoep onder mijn zolen te voelen.
Ze poseert nog even voor de spiegel en betast mijn kurken hakken. Ik hoop niet dat ze het scheurtje opmerkt van de rechterhak, want ik heb een gruwelijke hekel aan de schoenmaker. Maar ze lijkt tevreden, want ze grijpt naar een handtas en verlaat het appartement zonder de deur af te sluiten. Ze blijkt haast te hebben, want ze drukt me stevig tegen het gaspedaal aan. Ik was alweer vergeten wat voor een vreemd, drukkend gevoel dat is.
Te bestellen bij www.amazon.com.


DE MOOISTE VERHALEN VAN DE 24-GEMEENTEN SCHRIJFWEDSTRIJD 2013, verhaal DE WERELD EEN KWARTSLAG GEDRAAID
Verhalenbundel uitgeverij Free Musketeers. ISBN: 9789048431281.
De wereld een kwartslag gedraaid
Ze zit al in de tuin, in haar ietwat te grote rolstoel, onder de majestueuze eik. Het is haar favoriete plek bij mooi weer. Hij stroopt zijn eigen mouwen op, zich bewust dat hij te warm gekleed is voor dit type weer, en stevent op haar af met een brede glimlach. Zijn ervaring is dat het  rustgevend op haar werkt als hij haar vrolijk benadert en dat hij daarmee de kans vergroot om daadwerkelijk contact met haar te maken.
Al meteen als ze hem opmerkt, meent hij een fonkeling van herkenning te zien in haar ogen, maar net zoals altijd begroet ze hem niet als hij neerstrijkt naast haar rolstoel. Hij windt er geen doekjes om, heeft geleerd er pragmatisch mee om te gaan. Daarom begint hij meteen tegen haar te praten terwijl hij het pakketje brieven tevoorschijn tovert uit de binnenzak van zijn jas.
Te bestellen bij www.freemusketeers.nl.

NAZOMER – KORTE VERHALEN 2013, verhaal DE PERFECTE ZOMER
Verhalenbundel uitgeverij Jaylen Books. ISBN: 9789491247781.
De perfecte zomer
Het is heerlijk om al mijn vrienden rondom de barbecue verzameld te zien. Ik neem snel een foto van dit ongetwijfeld unieke moment in mijn leven. Met de ondergaande zon op de achtergrond ziet het tafereel er bijna te perfect uit. Ik laat mezelf zakken op het nog warme zand en probeer door de benen van de mensen naar de zee te kijken. Er zijn nog altijd surfers bezig om hun technieken bij te schaven en net die ene ultiem hoogstaande golf te trotseren.
Wouter gooit nog een paar spareribs op de barbecue. Hij staat vrolijk te praten met Han, zijn drinkmaatje. Ze merken me op en vragen of ik ook trek heb ik een sparerib. “Kom erbij, wat doe je daar alleen op het zand? Zandvliegjes tellen?”
In gedachten hijs ik mezelf overeind en loop ik naar de barbecue, terwijl ik een leuk antwoord probeer te bedenken op de retorische vraag van Wouter. Maar dat is allemaal in gedachten, want de waarheid is dat ik te lekker zit om overeind te kunnen komen. Ik voel me heerlijk loom, de alcohol heeft zich al goed genesteld in mijn onderlichaam en werkt zich langzaam een weg naar boven.


LIMONADELIEFDE (2013), verhaal DE SPRONG 
Verhalenbundel uitgeverij PAMAC. ISBN: 9789490385798.
De sprong
Het voelt goed om hier te lopen, en dat is nu juist zo ironisch. Ik kan een kleine glimlach niet onderdrukken. Toch trek ik mijn gezicht zo snel mogelijk weer in de serieuze plooi die hoort bij de komende gebeurtenis. Hoe ver nog? Ik concentreer me op het hoge gras dat tegen mijn blote benen schuurt, bij elke stap die ik verzet. De ondergrond is ongelijk, af en toe zak ik weg in een, naar ik hoop, verlaten mollengang. Ik tel mijn stappen en weet dat er nog 275 moeten volgen. Ik heb de route honderden malen afgelegd, meestal alleen, soms met een medebewoner, dus ik ken elke grasspriet bij naam. Nu ik door het open veld loop en de zonnestralen op mijn blote armen voel branden, realiseer ik me dat het bijna zomer is. Een zomer die voor mij nooit zal bestaan. Wel een gek idee, maar tegelijkertijd ook een opluchting, want de laatste vier zomers waren een kwelling.

admin Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *